Om oss

Vi som gör Fartygspodden heter Patrik Lejnell och Christopher Kullenberg Rothvall, här ombord på MSC Bellissima. Foto: Heidi Rovén/Seafun.se.

Fartygspodden är en podcast kort och gott om fartyg. Huvudfokus är passagerarsjöfart, men även annan sjöfart slinker med då och då. Podden startades den 2 april 2017 av frilansjournalisten Christopher Kullenberg Rothvall från Göteborg och fotografen Patrik Lejnell från Stockholm. De båda har varit nära vänner sedan 2008 och fann varandra genom intresset för just fartyg. Hör mer om bakgrunden i Fartygspoddens första avsnitt.

 

Christopher: Jag fann intresset för sjöfarten genom att min farfar som var sjökapten och genom att min pappa i sin tur varit väldigt sjöfartsintresserad. Jag började tidigt samla på vykort med framförallt Stena Lines färjor som motiv och som borde nära hamnen i Göteborg kunde jag då och då ta cykeln ner för att se på när Tysklandsfärjorna kom och gick. Nu ligger fascinationen i de enskilda fartygens öde och historia i en kombination med ett starkt fotointresse samt ett intresse för hur sjöfartsbranschen utvecklar sig i dag. För någonstans är det så att alla fartyg speglar sin samtid på ett eller annat sätt.

 

Patrik: Jag har alltid fascinerats av havet och dess skönhet. Samtidigt kan havet vara lika skrämmande när det kommer till dess ursinniga kraft vid exempelvis en storm. Att förflytta sig med båt är ett av våra äldsta transportmedel och det fascinerar mig hur dessa enorma farkoster som i dag är mer som flytande städer kan transportera oss. I dag är dessutom själva fartyget i sig många gånger resmålets mittpunkt. För mig är fartygsintresset en del av mitt DNA. Och det gör mig stolt och glad när jag hör folk säga att de älskar det vi gör. Tack.