Damen som fick maka på sig

Lördagen den 19 juni 2010 var lite speciell. Det gick varken att slå upp en dagstidning eller gå in på någon av de största nyhetssajterna eller slå på TV:n utan att få se en bild på kronprinsessan Victoria och numera Prins Daniel som gifte sig denna dag. Vad man däremot inte kunde läsa ens en rad om var Eurodams oväntade besök i Göteborg. Jag var på plats på både Brännö vid ankomsten och på Fotö vid avgången för att föreviga hennes premiäranlöp.

Det unika med Eurodams besök i Göteborg var att hon egentligen skulle ha besökt Stockholm dagen före, den 18 juni. Men troligtvis på grund av att diverse militärfartyg upptog kajerna samt att andra kryssningsfartyg låg inne fick hon inte plats. Därför fick rutten ändras och den 18 juni bli en dag till havs och dagen efter bli ett anlöp i Göteborg istället.

Eurodam
Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam

Jag åkte ut till Brännö för att föreviga detta speciella anlöp. Det är alltid en chansning eftersom man inte vet om fartyget kommer att ta norra eller södra farleden, samtidigt som det är ganska bökigt att ta sig den förhållandevis korta biten till en bra fotoplats. Terrängen är allt annat än promenadvänlig. När jag väl kom fram till min utvalda fotoplats på en liten kulle var klockan strax före 08:00. Precis då öppnade himlen sig och tunga regndroppar vräkte ned på mig och mitt stackars frukostkaffe. Det riktigt stänkte i termosmuggen. Som tur var visste jag att det kunde bli regn denna morgon så jag hade ett paraply med mig. Givetvis blev jag mycket besviken när det började regna och tänkte att resan till Brännö varit förgäves. Men på andra sidan farleden såg jag hur himlen var blå.

Efter någon kvarts ihärdigt regnande började det alltmer avta i intensitet för att helt sluta vid halv nio, precis samtidigt som Eurodam tog lots utanför Trubaduren. Det gjorde att jag ett par lyckoskott även om solen inte orkade igenom de gråa och regntunga molnen som drog vidare in mot stan.

Eurodam är ett imponerande fartyg med sina 285 meter. Men hon är inte det största fartyget som besökt Göteborg under 2010. Stört är Star Princess (viktmässigt) som kom till Göteborg den 11 maj på sitt enda anlöp. Därefter kommer Jewel of the Seas med sina 293 meter och som kommer att göra ytterligare sju besök i Göteborg under säsongen.

Eurodam
Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam

Eurodam opereras av det holländsk-amerikanska rederiet som logiskt nog heter Holland America Lines. Man känner igen deras vackra fartyg på deras svarta skrovmålningar med vita överbyggnader. Eurodam har ett systerfartyg i samma rederi, nämligen Nieuw Amsterdam som kommer att levereras från varvet nu under sommaren 2010. Eurodam själv är byggd 2008 av det italienska varvet Fincantieri-Cantieri. Hon döptes av drottning Beatrix i Rotterdam den 1 juli 2008 och gjorde sin jungfrukryssning från Köpenhamn den 5 juli.

Eurodam är ett fartyg i den så kallade Vista-klassen som det snart finns elva stycken fartyg av. Det är Zuiderdam (2002), Oosterdam (2003), Westerdam (2004), Noordam (2006), Eurodam (2008) och nybygget Nieuw Amsterdam (2010) som alla seglar för Holland America Line’s. Det är också Arcadia (2005) som seglar för P&O Cruises, Queen Victoria (2007) och nybygget Queen Elizabeth (2010) som seglar för Cunard, samt Costas bägge systrar Costa Luminosa (2009) och Costa Deliziosa. Eurodam och Nieuw Amsterdam skiljer dock ut sig från övriga fartyg i Vista-klassen och är en egen klass, nämligen Signature-klassen. Det eftersom de båda har ytterligare ett däck samt dessutom har en annan design på de publika utrymmena.

Eurodam är för stor för att komma in under Älvsborgsbron i Göteborg och därför fick hon lägga till ute i Skandiahamnen. Ganska trist eftersom det är så bökigt att få bra bilder utan att göra utflykter på ett par timmar.

Eurodam
Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam  Eurodam

När det var dags för avgång klockan 19:00 gjorde jag ytterligare en stor utflykt genom att ta vägfärjan över till Hönö för att sedan ställa mig på Fotöbron. Det var också en ren chansning eftersom det skulle ha blivit ett väldigt långt avstånd till henne om hon tog den södra farleden. Därför var det en spänd väntan för att se vilken väg hon skulle ta.

Men jag hade tur. Sagolik tur. Eurodam gick ut lite tidigare än beräknat vilket gjorde att hon hamnade precis framför Stena Scandinavica som också avgick 19:00. För att inte vara en propp för Stenafärjan gick Eurodam till min stora glädje den norra farleden samtidigt som Scandinavica tog den södra. Sakta med säkert närmade sig Eurodam. Det var faktiskt första gången som jag provade att stå på Fotöbron och plåta och det gav mersmak måste jag säga – så länge fartygen tar rätt farled. Solen gjorde ju inte att jag mådde sämre direkt…

Stoppet i Göteborg var Eurodams sista stopp på den tolv dagar långa kryssningen. Den utgick från brittiska Dover och därefter besöktes Köpenhamn, Warnemunde, Tallinn, St. Petersburg genom ett tvådagarsstopp, Helsinki och så Göteborg innan man gick tillbaka till Dover igen.

När Eurodam kommit som närmast mig där jag stod på Fotöbron var hon runt en kilometer ut och påbörjade sin gir tillbaka in mot den södra farleden igen. Solljuset och det blanka vattnet och fåglarnas sång på Fotö gjorde att det blev en magisk stämning även om det var lite kallt i luften. På bron fick jag fick trevligt sällskap ev en herre på cykel som hade sin sommarstuga på ön. Han var nyfiken på vad det var för fartyg och hur stor hon egentligen var. En dubbel Danmarksfärja är inte en helt tokig beskrivning.

/Christopher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *