En annorlunda värld

De flesta av oss drömmer om att få resa på semestern. Många andra drömmer om att ha en sommarstuga för lata dagar med sol och bad. Vad de flesta säkerligen aldrig ens kunnat fantisera om är vad som är verklighet för de gäster som har en egen lägenhet ombord på världens största privatägda yacht, M/S The World. Det är ett mycket intressant koncept som fungerar som en bostadsrättsförening där gästerna äger fartyget tillsammans. Men det är inte vem som helst, för att ens komma i fråga för att kunna köpa en lägenhet måste man ha tio miljoner dollar på banken, utöver insatsen till lägenheten.

Lägenheterna varierar mellan 30 och 450 kvadratmeter och i nuläget är ett tjugotal lediga. Gästerna bor ombord i omkring fyra månader om året och därför är det genomsnittliga passagerarantalet runt 135. Fartyget går runt världen i cykler om tre år och stannar extra länge i varje hamn. När hon kom till Göteborg anlöpte hon vid 10-tiden på morgonen den 4 juli och avgick igen strax före midnatt ett dygn senare.

The World

The World  The World  The World  The World  The World  The World

Fartyget har samma sorts faciliteter som ett vanligt kryssningsfartyg, det vill säga restauranger, barer, golf- och tennisbana och stort poolområde. Den genomsnittlige gästen är 55 år och de flesta ombord är amerikaner. Dock finns två svenskar ombord, samt några australienare och en schejk. Besättningen är på 260 personer, majoriteten filippiner.

Skrovet till The World byggdes på varvet i Landskrona. Det lämnade den skånska staden den 2 mars 2001 för att färdigställas vid det norska varvet Fosen Mekaniske Verksted. Tanken från början var att bygga tre stycken fartyg som skulle bli världens mest exklusiva kryssningsfartyg där passagerarna ombord ägde lägenheterna. Men efter en kort tid insåg ägarna att ekonomin inte gick i hop, lägenheterna sålde inte så bra som väntat. En del klagade på att fartyget åkte runt som ett spökskepp och en av miljardärska ombord citerades i många medier när hon uttalade sig om det trista i att nästan sitta helt ensam i salongerna när fartyget besökte Nordkap.

I dagsläget är ekonomin avsevärt bättre sedan lägenhetsinnehavarna tog över ägandeskapet till 100 procent under 2003. Nästa år är The World inbokad på en rutt längs många amerikanska resmål och det lär dröja länge innan vi ser henne i våra vatten igen.

/Christopher

Mer i ämnet:
Landskrona Direkt: The World återvänder till Öresund
Helsingborgs Dagblad: ”Världen” kom på besök
Helsingborgs Dagblad: Några frågor till kapten på The World…
SVD: Världens lyxigaste fartyg blev spökskepp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *