Mariella minskade matsvinnet

På bara fyra månader har Viking Line lyckats minska matsvinnet i restaurangerna ombord på sin färja MARIELLA med hela med 40 procent. Matsvinnet har gått ner med cirka 27 ton, vilket motsvarar 70 000 matportioner.

– Detta har vi främst lyckats med genom att effektivisera tillagningsprocesserna i köket. Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar och ser också över hur redan tillagad mat kan återbrukas bättre. Som ett konkret exempel kan överbliven kokt potatis från lunchen förvandlas till goda tillbehör till middagen, säger Janne Lindholm, restaurangchef Viking Line i ett pressmeddelande.

Projektet inleddes i april 2019 tillsammans med Winnow som är specialiserade på att hjälpa företag att minska sitt matsvinn. Allt svinn kategoriserades, vägdes och bokfördes för att härleda om det kom kökets tillagningsprocesser, de matmängder som har producerats eller det som gästerna inte har ätit upp.

Nu vill Viking Line ta projektet vidare till sitt andra fartyg på Helsingforslinjen, M/S GABRIELLA. Det matsvinn som fortsatt uppstår använder rederiet för att producera biogas. Av matsvinnet från MARIELLA, VIKING GRACE och VIKING XPRS producerade man under 2018 totalt 98 550 kubikmeter biogas, som sett till energimängden motsvarar 111 300 liter bensin.

/Christopher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *