Möte med sjöfarten i Lissabon

Lissabon kallas ofta för Little San Fransisco och när man kommer dit förstår man direkt varför. Vattnet, broarna och framförallt de gamla spårvagnarna som rullar runt på gatorna gör att Lissabon är den europeiska lillasysten till den amerikanska förlagan. En europeisk förlaga med en otroligt spännande hamn. Lissabon är platsen där den 1 000 kilometer långa floden Tagus har sin början, en flod som rinner igenom både Portugal och Spanien och som förser många miljoner människor med elektricitet och dricksvatten.

På floden i Lissabon bedrivs en livlig trafik med last- och passagerarfartyg

25 de Abril Bridge

Eborense  CSAV Rauten  Celebrity Eclipse and Oriana  Celebrity Eclipse and Oriana  Celebrity Eclipse and Oriana  Celebrity Eclipse

Jag börjar med en gammal goding från 1954, färjan EBORENSE som trafikerar över floden Tagus. Färjan har varit i trafik för rederiet Transtejo ända sedan hon byggdes, även om hon legat upplagd under vissa perioder. Under 1991 fick hon ett nytt maskineri som gör att hon numera kan nå toppfarten 11 knop. Färjan tar både bilar och passagerare mellan Cais do Sodré i Lissabon och Cacilhas på andra sidan Tagus.

Här är en känd vy från Lissabon, bron Ponte 25 de Abril som sträcker sig över floden Tagus. Monumentet till vänster i bild heter Monumento aos Descobrimentos, upptäckarnas monument med Henrik sjöfararen längst fram.

Den 22 augusti var vi uppe i upptäckarmonumentet och spanande på utsikten. På den ganska trafikerade floden kom ett containerfartyg på ingång till Lissabon, nämligen CSAV RAUTEN, byggd 2009 på Shanghai Chengxi Shipyard.

Här glider hon snart under den gigantiska bron, som faktiskt är den 20:e största hängbron i världen. CSAV RAUTEN ser ganska liten ut, trots det kan hon lasta 2353 tjugofotscontainers.

Celebrity Eclipse and Oriana

Celebrity Eclipse and Oriana  Celebrity Eclipse and Oriana  Celebrity Eclipse  Celebrity Eclipse  Celebrity Eclipse and Oriana  Celebrity Eclipse

Lissabon är ingen jättestor hamn för passagerartrafik, det finns exempelvis inga förbindelser mellan fastlandet och Madeira eller Azorerna. Dock kommer en del kryssningsfartyg till staden varje år. När jag var där fick jag se fyra kryssningsfartyg under två dagar. Den 24 augusti kom ORIANA och CELEBRITY ECLIPSE – på samma gång.

Det var tidig morgon när jag åkte västerut från den lilla lägenheten som vi hyrde inne i centrala Lissabon. Jag tog mig till den gigantiska brons fäste på Lissabonsidan med morgonens första tunnebaneavgång och bytte sedan till en spårvagn nere vid Cais do Sodré. Jag hade lite problem att hitta rätt eftersom hela strandlinjen är avskuren från stan av både en järnväg och en motorväg. Men jag hittade tillslut en gångtunnel under. När jag väl kom fram till min redan på förhand utsedda fotoplats var jag i precis lagom tid för att få se båda fartygen göra entré till Lissabon. Floden är så stor att det finns två parallella farleder in, varför de tog en var.

Insignia

Celebrity Eclipse  25 de Abril Bridge  Ruby  Mediterranean Sea  Insignia and Oriana  Mediterranean Sea

Det var ganska vackert ljus denna morgon. CELEBRITY ECLIPSE gled sakta in mot bron en halvtimme före klockan 08, hennes utsatta ankomsttid. Det var ett ganska speciellt ljud där jag stod, ett ljud som kom från trafiken på bron. Det ligger nämligen ingen asfalt på två av brons sex filer. Där kör bilarna på en form av metallgaller, varpå ett närmast science-fiction inspirerat ljud uppstod (kan höras här).

Ljudet tog väl lite udden av den otroligt pampiga känslan att se båda fartygen gå sida vid sida in till hamnen. Ljudet var nästan lite skrämmande och det kändes som man var mitt i handlingen i någon skum amerikansk actionrulle. Därför är upplevelsen att se någon av dessa bjässar glida i morgonljuset någon stans i Stockholms vackra skärgård betydligt mer magiskt än vad detta var.

Tove Maersk

Grande Angola  Oriana  Vasco da Gama Bridge  Geowave Endeavour  Tove Maersk and Celebrity Eclipse  Celebrity Eclipse

Själv hade jag äran att få besöka CELEBRITY ECLIPSE i somras när hon var i Stockholm. Jag kommer bjussa på bilder därifrån tids nog. Det är ett mycket speciellt fartyg som jag gärna hade rest med. Hon har fantastiska designlösningar och alla ytorna ombord känns otroligt stora och rymliga och jag kan tänka mig att man känner att det finns gott om space ombord även om det är fullt med passagerare.

ORIANA på andra sidan av floden. Hon skulle lägga till lite längre in i staden och hade därför ”ytterspåret”. Tyvärr gjorde det att hon skymdes av CELEBRITY ECLIPSE när de gled under bron.

CELEBRITY ECLIPSE är 315 meter lång och har en kapacitet på 2800 passagerare som tillsammans njuter av sin semester på de 17 däcken. Hon byggdes av Meyer Werft GmbH i tyska Papenburg och levererades till Celebrity Cruises den 15 april 2010, ett pinfärskt fartyg alltså.

När CELEBRITY ECLIPSE passerade under Ponte 25 de Abril såg hon nästan liten ut. Brons pyloner är över 190 meter höga och totalt är bron Portugals högsta byggnadsverk. Från sida till sida är det 2,3 kilometer. Håll i er, för här kommer lite mer hårda fakta om denna vackra bro. Varje dag passerar runt 400 000 personer i bilar på bron, en bro som har 54 196 kilometer stålkablar i de två huvudkablarna på var sida som håller upp bron. Bron är 70 meter hög från vattenytan upp till vägbanan. Bron byggdes 1966, men 1999 byggde man till järnvägsspår under vägbanan.

Celebrity Eclipse

Celebrity Eclipse  25 de Abril Bridge  Celebrity Eclipse  Celebrity Eclipse  Celebrity Eclipse  Oriana

Här glider CELEBRITY ECLIPSE in mot Lissabon, man kan skymta ORIANA på andra sidan. Tänk om man kunde flyga, då hade man utan problem fått kalasbilder på de båda fartygen när de passerar under den vackra bron.

På andra sidan kan man skymta en hög staty som påminner om Brasilien och Rio De Janeiro. Statyn heter Cristo Rei och är just inspirerad av Jesus på statyn Christ the Redeemer som blickar ut över Rio. Cristo Rei i Lissabon byggdes 1959 på beställning av presidenten, tillika diktatorn António de Oliveira Salazar. Han var Portugals starke man och diktator under åren 1932 till 1968 och hans politik präglade landet många år efteråt.

CELEBRITY ECLIPSE tog god tid på sig upp för floden. Jag tog några motljusbilder på henne innan jag bestämde mig för att åka tillbaka till lägenheten för en fin frukost på balkongen.

Här ser vi hennes för. Hon låg länge ute på denna platsen innan hon gick in till kaj. Hon väntade på något och faktum var att hon låg såpass länge att jag hann ta en bild på henne från Cais do Sodré som ligger längre österut. Men dock blev bilden inte så bra eftersom det var mycket staket i vägen, varför den inte finns med här.

Men innan jag gick tillbaka och tog spårvagnen tog jag denna bilden på den vackra bron.

Under dagen den 24 september tog vi en tvåtimmars kryssning på floden, en kryssning som dock knappast var värd de 200 kronorna som den kostade. Dels var guideningen usel eftersom guiden pratade så fort att man inte ens kunde uppfatta om det var engelska eller portugisiska hon pratade. Dels var den dålig eftersom den skedde på en knappt ombyggd flodfärja som inte var optimal för sightseeing.
   Hur som helst så fick man se en del spännande fartyg under turen. Här syns bland annat INSIGNIA och ORIANA.

Det lilla containerfartyget RUBY låg och lastade eller lossade vid en av Lissabons alla kajer.

Independence of the Seas

Endurance  Oriana  Independence of the Seas  Independence of the Seas  Sintrense  Independence of the Seas

Ute på redden låg MEDITERRANEAN SEA och väntade på en ledig kajplats. Precis när vi passerade lättade hon ankar och gled in mot kaj.

INSIGNIA och ORIANA igen. INSIGNIA kom långt före både CELEBRITY ECLIPSE och ORIANA och låg redan till kaj före solens uppgång. INSIGNIA har varit i både Göteborg och Stockholm nu i sommar och faktiskt fick jag några av årets bästa bilder på just henne i Stockholm.

Tyvärr var det inte solljus på fartygssidorna, men trots det är det en ganska läcker syn att se dem med Lissabon i bakgrunden.

Lite längre uppströms låg GRANDE ANGOLA, ett av Grimaldis alla gula fartyg. Några läste kanske fula istället för gula, ett faktum som jag gärna skriver under på. Ingen skönhet, men skoj att ha sett.

Ytterligare lite längre upp låg detta oidentifierade flytetyg som ser ut att behöva lite ompyssel. Ägaren verkar ha tagit länspumpen och dragit…

Kryssningen gick upp till Lissabons andra mycket imponerande bro, Ponte Vasco de Gama, totalt 17 kilometer lång… De ska tydligen arrangera ett maratonlopp här inom snar framtid. Kan vara en utmaning i gassande sol, kanske lite monotont i min smak dock.

Floden utanför Lissabon trafikeras av många olika typer av mindre passagerarfärjor. Här är en katamaranen AUGUSTO GIL som är byggd 2003 i Singapore.

Kryssningen gick även en bit nedströms för floden och därmed förbi CELEBRITY ECLIPSE som gjordes klar för avgången klockan 17:00. Vi passerade en dryg halvtimme före.

CELEBRITY ECLIPSE har idag två systrar i CELEBRITY SOLSTICE och CELEBRITY EQUINOX. Men det kommer två till från Papenburg. Just nu byggs en fjärde syster som kommer att få namnet CELEBRITY SILHOUETTE och som blir leveransklar i september 2011.

Aktern är läcker på denna fartygsklassen. trots de kantiga formerna blir det en mjuk linje eftersom hon är såpass stor, i alla fall på avstånd när man ser henne. Dock är det ju en liten nackdel att ha balkong i aktern eftersom alla på däcken över ser en del av ens balkong. Men kan man leva med det är det ju en otroligt härlig utsikt att ha akterut.

För att inte missa ECLIPSE:s avgång gick vi av båten vid en hållplats som vi la till vid nere i Belem. Därifrån var det inte långt att gå till upptäckarmonumentet och få snygga bilder därifrån när hon gled under bron. Dock var inte solljuset med mig riktigt på denna resan. Någon timme till hade gjort att solen legat på rätt sida. Men det är sådant man får leva med.

Här ser inte ECLIPSE sådär jättestor ut, vyerna här var gigantiska. Det är nästan maffigare att se ett sådant här stort fartyg i en miljö där man verkligen ser hur stora de är. Men jag klagar inte, bilderna blev bra.

Här glider ECLIPSE ut från Lissabon medan passagerarna njuter på däck, spelar kricket på det grästäckta däcket, blåser glas i glasblåseriet eller äter något lätt tilltugg och laddar inför kvällen ombord.

Inte långt efter ECLIPSE kom ORIANA på väg ut från Lissabon.

Dagen efter, den 25 augusti bjöd på ytterligare en tidig sjöfartsmorgon. ytterligare en bjässe väntades in till Lissabons hamn denna dag. I väntan på henne lyckades jag fånga ENDURANCE, ett 222 meters containerfartyg som är byggt 1983.

Hon seglar under bermudaflagg för Hapag-Lloyd. När hon var nylevererad från det japanska varvet Sumitomo Heavy Industries hade hon namet TOKYO MARU.

Så kom hon då, giganten. INDEPENDENCE OF THE SEAS. Man kan nästan tro att det var jag som stod där på bryggan i den röda t-shirten och plåtade henne, men så är det inte…

INDEPENDENCE OF THE SEAS alltså, tidigare världens största kryssningsfartyg, numera nerpetad till en delad andraplats av OASIS OF THE SEAS. INDEPENDENCE delar andraplatsen tillsammans med systrarna LIBERTY och FREEDOM OF THE SEAS.

Det 15 däck höga fartyget kan ta 4 370 passagerare som passas upp av 1,360 besättningsmän. Det är andra gången i år som jag ser henne, dessutom andra gången i Portugal. Såg henne nämligen i maj när jag var ute på Madeira.

Här ser man verkligen vilken otroligt maffig bro det är. INDEPENDENCE är inte liten med sina 339 meter.

På eftermiddagen skulle vi resa vidare till den portugisiska sydkusten. Men jag hann precis med att fånga INDEPENCENCE avgång. Under väntan på den tog jag en bild på den lilla passagerarfärjan SINTRENSE, byggd 1982.

Så kom hon, några minuter för 17:00. Hon lade ut från kajen som man ser en liten bit av till vänster i bilden.

Sedan fick jag rusa för att inte missa tåget till sydkusten. Sjöfartsbloggen är snart tillbaka med fler bilder från sommaren som gick.

/Christopher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *