Unikt dop i Antarktis

Hurtigrutens hybriddrivna kryssningsfartyg ROALD AMUNDSEN skrev ny sjöfartshistoria under torsdagen. Hon blev nämligen det första fartyget att döpas i Antarktis.

– Vi kunde inte tänka oss en bättre plats än Antarktis för att döpa ett så unikt fartyg som MS Roald Amundsen», säger Hurtigrutens vd Daniel Skjeldam i ett pressmeddelande.

Besättning och gäster från fler än 20 länder var med ombord under fartygets jungfrufärd och deltog i dopet som ägde rum i Chiriguano Bay – Brabant Island, Antarktis idag torsdag klockan 10.00 lokal tid.

Den traditionella champagnen ersattes av en isklump då fartygets gudmor och polarpijonären Karin Strand återupplivade den dopritual som skapades av Roald Amundsen själv.

– Det här är en väldigt speciell dag, för ett väldigt speciellt fartyg, för alla oss ombord på MS Roald Amundsen. Hon är det mest innovativa fartyg som har blivit sjösatt på decennier, och vi hoppas att hon kommer vara en inspiration för andra», säger kapten Kai Albrigtsen under dopet.

Gästerna på följde dopet från mindre expeditionsbåtar. De fick också sällskap av gäster och besättning från Hurtigrutens MIDNATSOL.

ROLAND AMUNDSEN är världens första hybriddrivna kryssningsfartyg. Utrustad med stora batteripaket och banbrytande grön teknik. hon är byggd på Kleven Verft i Norge, är 140 meter och tar 530 meter.

/Christopher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *